Nieuws

Meer dan 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding, volgens cijfers van het CBS. Daarin zijn ongetrouwde stellen dus nog niet eens meegenomen. Maar dat zou haar en haar partner toch niet overkomen? Vréneli Stadelmaier weet inmiddels beter. “Wij hadden samen een bedrijf, en hadden het advies gekregen de aandelen niet eerlijk te verdelen. Dat was fiscaal handiger. Maar toen we uit elkaar gingen, had ik het nakijken.”

Stadelmaier, opgevoed met het ideaal van de financieel onafhankelijke vrouw, kwam er bekaaid af. “Ik heb het heel lang moeilijk gevonden om mezelf als gescheiden vrouw te zien, dat paste gewoon niet bij hoe ik mezelf zag. En dus had ik ook nooit nagedacht wat die fiscaal voordelige constructie voor mij zou betekenen in zo’n geval.”

Jacqueline van der Vorm merkt dat vaker onder stellen. Als financieel en fiscaal adviseur bij scheidingen ziet ze echter op dagelijkse basis dat het tóch vaak misgaat. “En wie dan pas over de verdeling van geld gaat nadenken, is in de mix van emoties meestal te laat. Tijdens een scheiding hebben weinig mensen nog zin om afspraken ten gunste van de ander aan te passen.”

Ze snapt het wel: je financiën regelen voor het geval je uit elkaar gaat is niet bepaald een gezellig gespreksonderwerp. Bovendien: zelfs als ze niet getrouwd zijn, maar wel een huis hebben gekocht, is er vaak een samenlevingscontract. Daar zal toch wel iets in staan over de verdeling van financiën?

Dat valt tegen, stelt Van der Vorm. “Je maakt erin geen aanspraak op het vermogen of een deel van het pensioen van de ander, en er staat niets in over het recht op partneralimentatie.” Dat kan wel worden opgenomen in je contract, mits je dat aangeeft bij het tekenen. “Maar ik ben dat maar twee keer tegengekomen in vijftien jaar.”

Lees meer op: nu.nl