Nieuws

Zoveel mensen, zoveel soorten rouw. Waar de een eindeloos wil praten, zoekt de ander liever afleiding. Rouwdeskundige Daan Westerink zoekt uit hoe het zit met rouwen en legt een paar misverstanden op tafel.

‘Sorry, maar je rouwt verkeerd’
Franka verloor haar man en bleef achter met twee jonge kinderen. Ze is mijn collega en stond na een paar weken al weer voor de klas. Waarom? Omdat ze daar zin in had. Omdat de muren in haar huis op haar af kwamen. Omdat de studenten haar heel veel energie geven. Nu lijkt het alsof ik het voor haar opneem. En dat doe ik ook. Want Franka krijgt aan de lopende band goed bedoelde, maar pijnlijke adviezen hoe ze moet rouwen.

‘Moet jij niet bij de kinderen zijn nu?’
‘Moet jij niet bij de kinderen zijn nu?’ En stellige opmerkingen zijn er ook: ‘Je bent zoveel van huis, je zit duidelijk nog in de ontkenningsfase’. Daardoor heeft Franka vaak het gevoel dat ze het niet goed doet. Rouwen. En dat is jammer. Want niet alleen zijn er heel veel verschillende soorten mensen, zij hebben ook allemaal verschillende behoeften als ze iemand verliezen. De een wil praten over het verlies, de ander gaat liever sporten met een vriend. De een wil graag een poosje thuisblijven, de ander, zoals Franka, zoekt naast de zorg voor de kinderen ook graag wat afleiding.

Misverstand 1: het rouwproces bestaat uit fasen
Er zijn helaas heel veel hardnekkige misverstanden over rouw. Dat een rouwproces uit fasen bestaat bijvoorbeeld, die allemaal doorlopen moeten worden. Psychiater John Bowlby ontwikkelde deze theorie in de twintigste eeuw, later dankbaar aangevuld door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Logisch dat deze theorie nog steeds door sommige mensen gebruikt wordt, want het is heel handig voor de omgeving en ook voor hulpverleners, om dit model bij de hand te hebben en te kijken of iemand in de fase ontkenning, marchanderen, woede of al in de fase van verdriet en depressie zit, om uiteindelijk hopelijk te kunnen concluderen dat de slotfase aanvaarding in zicht komt. Daarna is het rouwen voorbij, het verdriet achter de rug.

Lees meer op https://ikmisje.eo.nl/themas/artikel/rouwen-zonder-fasen-taken